Omaa luontotarinaani

Nokipannu nuotiolla

7.5.2024

Olen koko ikäni ollut innokas luonnossa liikkuja ja voin omakohtaisesti allekirjoittaa luonnon hyvinvointivaikutusten merkityksen omassa elämässäni. Maaseutukylillä riittää luonnonrauhaa ja puhdasta luontoa.
Erityisen hienoa on, että n. 8 km päässä kylästämme sijaitsee kansainvälisesti merkittävä geologinen luontokohde; Kauhanevan Pohjankankaan kansallispuisto.

Kolmen maakunnan alueella sijaitseva Lauhanvuori -Hämeenkangas -Geopark saavutti Unescon myöntämän kansainvälisen Geopark -statuksen vuonna 2020 usean vuoden ahkeran työn tuloksena. Lähdin mukaan tutustumaan alueen kohteisiin ja kouluttautumaan Geopark Rangeriksi v. 2018, kun halusin opiskella jotain uutta.  Sitä myöten v. 2020 keväällä aloitin retkiopastus -yrittäjänä. Tavoitteena on sitä kautta olla mukana kehittämässä ja lisäämässä alueen luontomatkailupalveluja.

Sitten elämäntilanteet yllätti käänteillään ja opastustoiminta jäi tärkeämpien asioiden varjoon. Tässä kohtaa olen siis edelleen alkuvaiheessa opastustoiminnan kehittämisessä. Siinä syy miksi lähdin syksyllä opiskelemaan tarkemmin luonnon hyvinvointivaikutuksista lisätietoja.

Tavoitteena on ollut oppia vastuullista Green Care -LuontoVoima -toimintaa. Oletan, että Geopark Ranger -koulutus sekä työelämässä joitakin vuosia kouluttajana toimiminen riittää ammatillisuuteeni LuontoVoima -toiminnassa. Tulevaisuudessa toki on mahdollisuus LuontoHoivan toteuttamiseen yhteistyössä kasvatus- tai sosiaalialan ammattilaisten kanssa. Nyt kuitenkin vielä odotellaan Seamkista loppuarviointia siitä, miten pärjäsin viime syksyn ja tämän kevään opiskelun sisäistämisessä.

Luontoliikkumisen yritystoimintaa suunnittelen toteuttavani markkinoimalla opastuspalvelua helpoilla ja lyhyehköillä reiteillä aloitteleville sekä uudelleen alkaville luonnossa liikkujille, koululais- tai eläkeläisryhmille, työ- ja kaveriporukoille yms.
Kevään opiskelun innostamana pääsin suunnittelemaan palveluja tarkemmin. Päätavoitteena on saada asiakaskohtaisesti aikaan hyvinvointia ylläpitäviä ja edistäviä vaikutuksia jokaiselle osallistujalle turvallisesti ja helposti kauniissa luontoympäristössä. Samalla opastettava ryhmä saa mukavan yhteisen irtioton arjesta. Siten jokainen mukana oleva voi kokea virkistymistä luonnon elvyttävän vaikutuksen ansiosta.
Olen mielelläni palveluksessanne!